Skip to content

Ontdek het Museumkwartier

Heeft u wel eens gehoord van het Baduhenna museum? Weet u hoeveel toverlantaarns er zijn in het Toverlantaarnmuseum? Weet u waar de Verhalenkamer is? Bent u wel eens in het Historisch Museum Heiloo geweest? Nee? Lees dan rap verder.

Museumkwartier

U kent allemaal het Landgoed Willibrordus, zo herkenbaar aan het karakteristieke gebouw aan de Kennemerstraatweg. Maar weet u dat daar maar liefst vier musea gehuisvest zijn? Aan het woord is Jacob Ouderkerken, woordvoerder van het zogeheten Museumkwartier.

“Het is werkelijk uniek hoeveel historisch materiaal in Heiloo verzameld en bewaard is gebleven. Maar het is ook geweldig om te zien hoe dit alles voor het publiek toegankelijk is gemaakt. En wat is er dan mooier om eens een bezoek te brengen aan het Museumkwartier?”

Zo is daar de Verhalenkamer Willibrordus, waar je langs de verhalen loopt over het heden en verleden van de psychiatrie. Ook veel aandacht voor Landgoed Willibrordus met zijn rijke geschiedenis. Het VVV Informatiepunt en de landgoedwinkel bieden volop informatie over Heiloo. Uitermate handig voor de vele toeristen die Heiloo bezoeken.

“Bezoek het archeologisch museum Baduhenna met zijn honderden voorwerpen die teruggaan tot 4000 jaar geleden, allemaal opgeleverd uit archeologisch onderzoek in Heiloo. Heel bijzonder is de tegelverzameling, die moet je gezien hebben”, aldus Jacob.

Vergeet ook het Toverlantaarnmuseum niet met zijn collectie van ruim 400 toverlantaarns, de voorloper van de film, diaprojector, televisie, computer, beamer en alle moderne media. De bijbehorende toverlantaarnplaatjes zijn een attractie op zich.

En de meest recente loot aan de stam is het Historisch Museum Heiloo met een permanente expositie over de historie van Heiloo op een tijdlijn met foto’s, teksten, panelen en beeldschermen. Werkelijk fantastisch hoe de Historische Vereniging Heiloo dit heeft opgezet.

Jacob krijgt het laatste woord: “Beste mensen, in Heiloo wordt de campagne gevoerd ‘We zijn er voor elkaar’ en daar wil het Museumkwartier heel graag zijn steentje aan bijdragen door de deuren voor u te openen. Check wel goed de openingstijden op de betreffende websites. U bent van harte welkom!

www.verhalenkamerwillibrordus.nlwww.baduhenna.nlwww.magiclantern.nlwww.hvheiloo.nl