Onze Lieve Vrouw ter Nood inspireert!

Het Heiligdom Onze Lieve Vrouw ter Nood is, als de grootste Maria-bedevaartplaats van Nederland, een bijzondere plek. Jaarlijks bezoeken tienduizenden mensen de historische Genadekapel om een kaarsje op te steken, of de Runxputte voor het heilzame water uit de Mariabron. “Het is een prachtige plek voor ongedwongen stilte en overdenkingen”, aldus Nanine van Smoorenburg, de nieuwe programmamanager van Onze Lieve Vrouw ter Nood.

Met een nieuw programma wil het Heiligdom de komende jaren een breder publiek, bestaande uit gelovigen, niet-gelovigen, andersgelovigen en anderen, interesseren voor de bedevaartplaats met het prachtige park en het gastenhuis in het voormalig Julianaklooster. De doelstelling van de activiteiten is om nieuwe én bestaande bezoekers op eigentijdse wijze te inspireren om tot reflectie en bezinning te komen. Het streven is om alle Heilooërs (weer) bekend te maken met de beroemde bedevaartsplaats. Het huidige activiteitenprogramma zal worden aangevuld met een nieuw te ontwikkelen programmering om zo ook mensen te bereiken die nog niet van het Heiligdom hebben gehoord.

Nanine vertelt enthousiast: “Een van de eerste activiteiten van het programma Onze Lieve Vrouw ter Nood inspireert! is de ‘podcasttour Onze Lieve Vrouw Ter Nood’. In de tour zal een verteller de luisteraar meenemen over het Heiligdom. De podcasttour gaat o.a. langs de historische Genadekapel, de bekende Runxputte en het iconische Julianaklooster van architect Jan Stuyt. De podcastserie zal gaan over de betrokkenen bij het Heiligdom en de hedendaagse betekenis van de katholieke heilige plaats in Heiloo.”
De podcasttour wordt mede mogelijk gemaakt door het Herstelfonds Heiloo. Nadere informatie op www.olvternood.nl

Het prachtige park van het Heiligdom.
Foto: aangeleverd

Nieuwe plattegrond in de maak

HEILOO – Weet u De Teems of de Veldesdoorn te vinden? De meeste Heilooërs niet, tenzij u zelf in de buurt woont. Dit zijn namelijk straten in de nieuwe wijken Zuiderloo en Melco. Zelfs de navigatie is nogal eens van slag als we een van de nieuwe straten intikken.

Om te voorkomen dat men zichzelf een ongeluk zoekt in deze prachtige nieuwe wijken van Heiloo is de VVV in samenwerking met het Herstelfonds en Uitkijkpost Media bezig met de ontwikkeling van een nieuwe straatnamenplattegrond. In 2015 viel er voor het laatst een ouderwetse vouwplattegrond in de bus bij de inwoners. Een versie anno 2021 is dus hard nodig.

Samen zetten wij Heiloo weer op de kaart.

Op de nieuwe straatnamenplattegrond zullen culturele en welzijnsinstellingen zoals het Trefpunt, de Cultuurkoepel en de bibliotheek zich profileren. Daarbij zullen er verschillende fiets- en wandelroutes zijn aangegeven met pinnetjes op de highlights van Heiloo zoals de Witte Kerk, het Heiligdom of Nijenburg. Door middel van een QR-code kunt u de gewenste route uploaden op uw telefoon. Een fijn naslagwerk dus om te bewaren.

De bedoeling is om de straatnamenplattegrond voor de zomervakantie huis-aan-huis te verspreiden. Verder zal deze ouderwetse vouwplattegrond verkrijgbaar zijn bij bijvoorbeeld de VVV, het klooster en het gemeentehuis. “Het is een product waar wij allemaal iets aan hebben op de lange termijn, niet alleen inwoners maar ook dagjesmensen en nieuwe inwoners van Heiloo”, aldus een van de initiatiefnemers.

Tekst: Margreeth Anema

Muziek Parade – Afgelast

Wat zijn we blij, het gaat de goede kant op, we mogen weer heel veel, straks nog meer versoepelingen en dat willen we samen vieren. Daarom is er het voornemen om op zaterdagmiddag 11 september een heus muziekfestijn te organiseren op het GGZ terrein in Heiloo. Het is het idee om elke muzikant of zanger, koor of orkest, maar ook dansgroep  en toneelclub in Heiloo en omgeving een optreden te laten verzorgen om “De dag dat het weer mag” samen te beleven. Een optreden in de Cultuurkoepel, of in de Strandwal, of buiten op een podium, of in een gezellige binnentent, laat je zien en horen met eigen repertoire, maak er een feestje van! De middag wordt afgesloten met een optreden van alle deelnemers, waaronder zeker de drie muziekverenigingen Caecilia, Eensgezindheid en FSH, met een Heiloo Ballade of Volkslied, speciaal voor deze gelegenheid gecomponeerd voor koor en orkest, hoe leuk is dat! Het muzikale gebeuren wordt omlijst met dans en toneel, figuranten en mogelijk zelfs sport activiteiten. Uiteraard wordt de inwendige mens niet vergeten.

Wil je meedoen met de Muziek Parade en je wensen kenbaar maken of nog even overleggen, neem dan contact op met de coördinator van dit project, Nico Bakker van het Team Herstelfonds, zijn e-mailadres is npr.bakker@gmail.com. Samen maken we er dan een geweldige show van dat nog lang in Heiloo zal nagalmen. 

(On)wijs onderwijs

Wie geen schoolgaande kinderen (meer) heeft, zal het misschien niet zijn opgevallen. Maar als deze column verschijnt, heeft een deel van de middelbare scholen haar deuren weer geopend voor een reguliere schoolweek. Belangrijkste datum is 7 juni, want dan moeten alle scholen van minister Slob volledig open zijn voor alle leerlingen.

We zitten er dus nog middenin, dus er valt weinig te zeggen over de negatieve effecten die scholieren op lange termijn door corona gaan ondervinden. Toch durven we wat voorspellingen te doen.

De meeste leerlingen zullen de gemiste ervaringen op school op een andere manier gaan inhalen. Er zal hier en daar – heel spijtig – een buitenlandreis niet zijn doorgegaan, maar dat zal jongeren er niet van weerhouden om alsnog met leeftijdsgenoten eropuit te gaan. Vriendschappen voor het leven ontstaan niet alleen op reis naar Londen of Berlijn, dat kan ook op de camping in Zeeland of Terschelling.

Schermonderwijs is niet meer dan een middel. Wie een online les heeft gadegeslagen, zal beamen dat het absoluut geen vervanging is voor een reguliere les. Klassikale en individuele uitleg is onmisbaar voor een gezond leerproces. Vragen worden dan beantwoord door een mens en niet door een algoritme. Het is daarom ook de hoop dat de scholen zich na ruim een jaar internetonderwijs niet laten verleiden om structureel lessen online aan te bieden. Als het aan de hard- en softwarebedrijven ligt, dan is dat immers de toekomst.

Er ligt ons inziens een schone taak voor ouders en leerlingen om het ‘corona-onderwijs’ kritisch te evalueren.

Samen voor cultuur in Heiloo

Cultuurplatform Heiloo moet het raadgevend overlegorgaan worden van verenigingen en instellingen op gebied van cultuur (zoals kunst en erfgoed) in Heiloo, met als doel het verbeteren, vermeerderen en verduurzamen van culturele activiteiten in Heiloo. “Dit is in één zin de missie die wij voor ogen hebben met het platform”, aldus Job Twisk, een van de kwartiermakers van Cultuurplatform Heiloo.

De afgelopen maanden hebben zeven kwartiermakers zich ingezet om een samenwerking tussen culturele organisaties in Heiloo mogelijk te maken. Dit zijn Pauline Folkerts (directeur-bestuurder Muziek- en Dansschool Heiloo), Allard de Graaf (voorzitter Falkland Toneel), Cas Himmelreich (dirigent en arrangeur Heilooër Kamerorkest), Jacob Ouderkerken (voorzitter bestuur Historische Vereniging Heiloo), Peter de Ruijter (bestuurslid Oratoriumkoor Heiloo), Erik Smits (voorzitter Stichting Kunst-Zin) en Job Twisk (vicevoorzitter Raad van Toezicht Muziek- en Dansschool, lid Team Herstelfonds Heiloo).

Het Cultuurplatform vervult volgens Twisk de behoefte om gezamenlijk op te treden bij knelpunten. “Als platform kunnen wij onderwerpen agenderen bij het gemeentebestuur. Denk bijvoorbeeld aan vraagstukken over huisvesting. Graag gaan we ook met de gemeente in gesprek over een langetermijnvisie op cultuur.” Volgens Twisk is dit laatste punt ook in het in het belang van de gemeente. “Wij zijn ervan overtuigd dat we met Cultuurplatform Heiloo een duurzame bijdrage gaan leveren aan de levendigheid en leefbaarheid van Heiloo.”

De planning is dat voor de zomervakantie het platform, inclusief website, officieel wordt gelanceerd. Twisk: “Zodra de coronamaatregelen het toelaten, willen we een bijeenkomst organiseren waar we de besturen van de cultuurorganisaties voor uitnodigen. Zoals het er nu uitziet, zal dat begin september zijn.”

Foto: aangeleverd

Wat een positieve flow in Heiloo!

HEILOO – Ondanks, maar misschien zelfs dankzij corona waart er een positieve flow door Heiloo. Team Herstelfonds zag de afgelopen periode inspirerende ideeën en verrassende samenwerkingsverbanden ontstaan die het met plezier ondersteunde.

Er zijn zelfs een aantal concrete lichtpuntjes aan de horizon: “Om ‘Willibrordus draait door’ heen, dat plaatsvindt van 3 tot 5 september op Landgoed Willibrordus, zullen er een aantal andere evenementen worden georganiseerd. Wij hopen Heiloo hiermee dan het gevoel te geven dat wij corona achter ons hebben gelaten”, zo vertelt Dolf Balkema, voorzitter van het Herstelfonds. “Op zaterdag 11 september zal er bijvoorbeeld een muziekfestijn plaatsvinden waarbij zoveel mogelijk groepen die een podium zoeken, een podium krijgen. We gaan proberen het muziekfestijn af te sluiten met een gezamenlijk concert in de Cultuurkoepel. Voor de jeugd hopen wij in de week voor of na ‘Willibrordus draait door’ ook een evenement te organiseren in samenwerking met de buurtsportcoaches en Jongerenwerk, ook zij worden niet vergeten.”

En er is meer gebeurd, zowel kleine als grote initiatieven passeerden de revue. Denk maar eens aan de duofiets die straks kan worden gehuurd bij het Trefpunt of aan de plannen voor de verbouwing van de Muziekschool waarbij de muziekverenigingen zijn uitgenodigd om mee te denken over de inrichting. Of denk aan De Witte Kerk die een prachtig programma aanbiedt in het najaar mogelijk ondersteund door het Herstelfonds, en verschillende organisaties op het gebied van welzijn die de koppen bij elkaar hebben gestoken om eenzame ouderen te bereiken en te ondersteunen in deze zware tijd.

Zo ziet u maar: in Heiloo zijn we er samen voor elkaar!

Foto Dolf Balkema: Margreeth Anema

De schaduw van corona…

Hoewel corona nog geen verleden tijd is, zijn op diverse plekken in Nederland herdenkings- en herinneringsplekken ingericht. Soms is dit gedaan door dorpsbewoners zelf, soms op initiatief van een gemeente. In een interview met NOS-nieuws zegt Riet Fiddelaers-Jaspers, verlies- en traumadeskundige, dat het belangrijk is om stil te staan bij verlies: “Als er behoefte is aan een herdenking, dan zoek je daar een ritueel voor.”

Als Team Herstelfonds realiseren wij ons dat ook in Heiloo dorpsbewoners aan de gevolgen van corona zijn overleden. Daarom stellen we onszelf de vraag: Hoe zouden wij in Heiloo op een gepaste manier kunnen stilstaan bij de mensen die uit onze gemeenschap zijn weggevallen?

Er zijn plannen om met een grandioos evenement samen het einde van corona in Heiloo te vieren. Misschien is het een idee om de dag ervoor in stilte met elkaar samen te komen? Uiteraard alleen voor wie dat wil en daar behoefte aan heeft. We zijn al bekend met een soortgelijk ritueel. Zo herdenken we elk jaar de gevallenen van de oorlog op 4 mei en vieren we het feest van de vrijheid op 5 mei.

Als blijvende herinnering aan een ingrijpende tijd, zijn er in een Brabantse gemeente walnootbomen geplant. In een andere gemeente zijn er zogenaamde ‘mijmerbankjes’ geplaatst. Het zijn twee voorbeelden van plekken waar je elkaar kunt tegenkomen, waar je met elkaar in gesprek kunt gaan. Is er in Heiloo een plekje te vinden waar coronalotgenoten elkaar kunnen ontmoeten?

Wat denkt u? Welke manier van herdenken zou volgens u in Heiloo passen?

Muziekfestijn – Afgelast

Er is het voornemen om op zaterdag 11 september een waar Muziekfestijn te organiseren op het GGZ terrein, u weet wel, waar de Cultuurkoepel staat. We willen graag vieren dat we weer heel veel mogen doen samen, zeker op cultureel gebied. Het is het idee om elke muzikant of zanger, koor of orkest, maar ook dansgroep  en toneelclub in Heiloo en omgeving een optreden te laten verzorgen om “De dag dat het weer mag” samen te beleven. Een optreden in de Cultuurkoepel, of in de Strandwal, of buiten op een podium, laat je zien en horen met eigen repertoire, maak er een feestje van! We overwegen zelfs om de middag af te sluiten met een optreden van alle deelnemers met een Heiloo Hymne, gecomponeerd voor koor en orkest, hoe leuk is dat! Het muzikale gebeuren wordt omlijst met dans en toneel, figuranten en mogelijk zelfs sport activiteiten. Uiteraard wordt de inwendige mens niet vergeten.

Wil je meedoen aan het Muziekfestijn, in welke vorm dan ook, of heb je eerst nog wat vragen, stuur dan een email naar de coördinator van dit project, Nico Bakker van het Team Herstelfonds, zijn e-mailadres is npr.bakker@gmail.com. Bij voldoende deelname kan een schitterend Muziekfestijn worden opgetuigd, door en voor heel Heiloo en omstreken.

We gaan ondernemers belichten

HEILOO – Ondernemersvereniging Ondernemend Heiloo en het Herstelfonds gaan de komende weken lokale ondernemers in de schijnwerper zetten. Naast de rubriek ‘Bedrijf Belicht’ in de Uitkijkpost gaan we tijdelijk een extra rubriek ‘De Ondernemer Belicht’ plaatsen.

Bij Ondernemend Heiloo (OHO) zijn zeer diverse ondernemers aangesloten; van grote bedrijven tot zzp’ers. De ondernemersvereniging probeert altijd – dus ook in deze ingewikkelde coronaperiode – de lokale ondernemers te steunen en te adviseren. Vanuit het Herstelfonds en Natuurlijk Heiloo, gesteund door OHO, zijn de afgelopen maanden horecaondernemers en winkeliers in Heiloo met grote regelmaat in de publiciteit geweest. Koop lokaal staat centraal en we zijn er voor elkaar.

Zzp’er
Bij deze aanvullende samenwerking tussen het Herstelfonds en Ondernemend Heiloo gaan we de komende periode zzp’ers belichten. Hoe is de kleine zelfstandige in Heiloo de afgelopen periode doorgekomen? Op de website www.ondernemendheiloo.nl zijn al ondernemersverhalen te lezen en het blijkt dat er door lokale ondernemers veel wordt samengewerkt. In ‘De Ondernemer Belicht’ gaan we vragen of er juist nu creatieve manieren zijn gevonden om te ondernemen en hoe dat is verlopen. En, natuurlijk, wat gaat deze ondernemer doen op ‘de dag dat alles weer mag’. Met elkaar, voor elkaar!

Tekst: Marije Smit

Binnen op de fiets

Het einde is in zicht, het zit er bijna op, nog even volhouden. We horen dit al een tijdje maar het lijkt erop dat we inderdaad licht aan het einde van de tunnel zien. Maar hoe is het afgelopen jaar geweest voor de sporters die afscheid moesten nemen van hun loopgroepjes, voetbalvrienden of andere gelijkgestemden? Met name op het gebied van indoorfietsen hebben we veel creativiteit gezien. Doorgewinterde ‘diehards’ trainden al langer op zolder de winter door om in de zomer weer superfit aan de start te staan. Maar ook de mindere goden hebben het indoorfietsen omarmd. Mede door de ontwikkeling van systemen als Rouvy en Zwift in samenwerking met geavanceerde simulatoren als Wahoo maken dat je jezelf niet midden in de kamer waant maar op de Mont Ventoux, in Central Park in New York of op de Champs E!ysées. En niet alleen, maar met honderden fietsers tegelijk uit alle windstreken. Je wordt uit de wind gehouden als je in een groep rijdt, losgereden als je even niet trapt en ziet af als een prof als je een heuvel van 12% op moet. Fantastische beelden en vele enthousiaste vrienden doen de rest. Er zijn verschillende groepen die een vaste avond rijden en contact met elkaar houden via WhatsApp of Zoom. Beetje fietsen en de dag doornemen, lachen met je medestrijders of elkaar opzwepen naar ongekende hoogten. Alleen dat welverdiende, heerlijke glas koud bier moet je nog even alleen nuttigen. Maar dat gaat eerdaags vast en zeker veranderen.

Foto: Gregory van Gansen/PN/Cor Vos