Hoewel corona nog geen verleden tijd is, zijn op diverse plekken in Nederland herdenkings- en herinneringsplekken ingericht. Soms is dit gedaan door dorpsbewoners zelf, soms op initiatief van een gemeente. In een interview met NOS-nieuws zegt Riet Fiddelaers-Jaspers, verlies- en traumadeskundige, dat het belangrijk is om stil te staan bij verlies: “Als er behoefte is aan een herdenking, dan zoek je daar een ritueel voor.”
Als Team Herstelfonds realiseren wij ons dat ook in Heiloo dorpsbewoners aan de gevolgen van corona zijn overleden. Daarom stellen we onszelf de vraag: Hoe zouden wij in Heiloo op een gepaste manier kunnen stilstaan bij de mensen die uit onze gemeenschap zijn weggevallen?
Er zijn plannen om met een grandioos evenement samen het einde van corona in Heiloo te vieren. Misschien is het een idee om de dag ervoor in stilte met elkaar samen te komen? Uiteraard alleen voor wie dat wil en daar behoefte aan heeft. We zijn al bekend met een soortgelijk ritueel. Zo herdenken we elk jaar de gevallenen van de oorlog op 4 mei en vieren we het feest van de vrijheid op 5 mei.
Als blijvende herinnering aan een ingrijpende tijd, zijn er in een Brabantse gemeente walnootbomen geplant. In een andere gemeente zijn er zogenaamde ‘mijmerbankjes’ geplaatst. Het zijn twee voorbeelden van plekken waar je elkaar kunt tegenkomen, waar je met elkaar in gesprek kunt gaan. Is er in Heiloo een plekje te vinden waar coronalotgenoten elkaar kunnen ontmoeten?
Wat denkt u? Welke manier van herdenken zou volgens u in Heiloo passen?
No comment yet, add your voice below!