Skip to content

Het Noordhollands Jeugdorkest in de Cultuurkoepel

In de warme zomerweek van 10-15 augustus keken veel passanten verbaasd naar de grote hoeveelheid fietsen die geparkeerd stonden voor de Cultuurkoepel en de groepjes jongeren die, keurig op veilige afstand van elkaar, op gezette tijden op het gras zaten. Daar willen wij graag over vertellen. Als Noordhollands Jeugdorkest waren wij die week te gast in de Cultuurkoepel. Toen duidelijk werd dat ons traditionele zomerkamp in Lage Vuursche en tournee naar Duitsland niet door konden gaan omdat het daar onmogelijk was om voldoende afstand te houden, werden wij gastvrij ontvangen door de Cultuurkoepel. Voor ons een fantastische locatie waar we ons in een veilige (anderhalve meter)opstelling en met een prachtige akoestiek een week lang ondergedompeld hebben in ons zomerprogramma van Debussy, Britten en de aansprekende 9e symfonie van Dvorák.

Open repetitie op het grasveld

We konden de week afsluiten met een try-out op het grasveld voor de Koepel. In samenwerking met de Gemeente en het Landgoedbestuur konden we voldoende waarborgen inbouwen voor een veilige organisatie van dit evenement en mochten we (beperkt) publiek uitnodigen. Maar…zou het droog blijven? Dat bleef tot op het laatste moment heel spannend. Het is gelukt en we hebben Heiloo kunnen verrassen met een prachtig concert waar uiteindelijk toch meer dan 150 mensen kwamen. Met kindertjes, met honden, lekker op een kleedje of eigen stoeltje. Een geweldige ervaring voor iedereen die erbij was.

Het Noordhollands Jeugdorkest in de Cultuurkoepel

Wie zijn wij?

Het Noordhollands Jeugdorkest is opgericht in 1962 en de muziekschool in Heiloo is al bijna 30 jaar onze thuisbasis. Het orkest bestaat uit 90 jonge musici tussen de 13 en 23 jaar. Alle instrumenten die passen in een symfonieorkest zijn vertegenwoordigd en gevorderde leerlingen kunnen auditie doen. Muziekschooldocenten uit heel Noord-Holland zijn onze belangrijkste hofleveranciers. Zij wijzen hun leerlingen op de mogelijkheid om mee te doen en bereiden ze voor op de audities. Onze dirigent Bas Pollard leidt het orkest al bijna 20 jaar op energieke en inspirerende wijze.

Wat zal de toekomst brengen?

We prijzen ons gelukkig dat we de Cultuurkoepel mogen blijven gebruiken voor onze repetities met het hele orkest. Voor de groepsrepetities blijven we in onze vertrouwde muziekschool. Na ons laatste bijzondere concert van 30 augustus jl. in De Vest te Alkmaar, zijn de volgende concerten gepland in maart 2021. Het zal nog een uitdaging worden om locaties te vinden die groot genoeg zijn voor een veilige orkestopstelling terwijl er ook nog ruimte overblijft voor publiek. Tips zijn welkom. Voorlopig houden wij op 19 september weer vol vertrouwen audities voor nieuwe orkestleden en gaan we op 20 september van start met repetities in de Cultuurkoepel met het nieuwe programma. Bent u benieuwd hoe het verder met ons gaat? Via onze website www.nhjo.nl kunt u zich inschrijven voor onze gratis digitale nieuwsbrief.